RSS Feed

Meatfree monday

Jeg ønsker å leve etter den regelen at man har  (minst) en vegetarmiddag i uka. Med familie bestående av mine dine og våre barn i alle aldre er det ikke så lett å finne mat alle kan enes om at vi kan lage. Jeg har selvsagt ikke sagt noe om at poenget er å ikke spise kjøtt den dagen, da hadde det nok uansett kommet protester. Så jeg bare sniker det inn, vegetarmåltidet, en gang i uken. Svaret for oss er SUPPER! Supper er den eneste maten som blir akkseptert som kjøttfri her i huset. Det er dessuten ofte billig, raskt og lage og smaker kjempegodt. De som ønsker det får gjerne hvitløksbrød eller lignende til.

Vi har tomatsuppe, løksuppe,blomkålsuppe og champingjongsuppe som vi varierer mellom. På den måten blir heller ingen lei av maten.

Min suppebase er ca lik for alle suppene:

Kok opp ca 1/2-1  liter vann(eller kokevann fra blomkål)  og 3 buljongterninger

Finhakk 1 løk og gjerne et hvitløksfedd eller to (særlig i løksuppe og tomatsuppe.) Stek til den blir blank, i smør. Bland i den kokende buljongen sammen med ca 1 liten boks fløte, eller mer. Bruk stavmikser og gjevn.

Blomkålsuppe.

Skjær opp 2 blomkål i små biter, damp de i vann i ca 7 minutter. Ta ut halvparten av blomkålen og legg i skål til senere. Ha i buljongterninger og blank løk  og bruk stavmikser til gjevn mos. Ha i fløte og evt mer veske. Kok opp. Smak til med krydder.  Ha i resten av blåmkålen og la det bli gjennomvarmt. Server!

Tomatsuppe.

Lag base. Ha i 1-2 bokser med knuste tomater og ca 2 ss tomatpure. Mos i stavmikser. Ha i fløte. Smak til med krydder. For mer futt bruk litt chilli i, evt cayennepepper.

Løksuppe.

Lag base. Skjær løk i tynne ringer, stek blank i smør og ha i suppa etterpå. Smak til og server, eller ha i suppeskåler, ha på revet ost og gratiner i ovnen på 225 grader til osten er gylden. Dette forutsetter en fyldig suppe med mye løk, hvis ikke vil osten bare smelte ned i suppa.

Champingjongsuppe.

Lag base. Grovhakk champingjonger og ha oppi suppa sammen med blankstekt løk. Bruk stavmikser. Ha i fløte. Stek 4-5 champingjonger i tynne skiver i smeltet smør på høy varme til de får gylden farge. Strø disse på toppen ved servering.

Dette er billig og sunn, og ikke minst rask hverdagsmat. La TORO få konkurranse. Prøv selv, jeg er sikker på at du klarer det, også smaker det MYE bedre. Server gjerne med brød for de som liker det. Friske urter er også alltid sunt og godt.

I dag er det champingjongsuppa som står på menyen hos oss.

Happy meatfree monday alle sammen 🙂

About synsegulla

Kvinne født i 1980 som hovedsaklig blogger om lavkarbokosthold og deler oppskrifter

3 responses »

 1. Hei, bruker du fløten i basen, og så tilsetter mer eller misforstår jeg? (blomkålsuppe)
  – og bruker du også fløte i løksuppa?

  Svar
  • I blomkålsuppe bruker jeg kokevannet som jeg har samboer blomkålen i som base. Tilsetter buljong og kremfløte og løk dersom jeg ønsker det, moser det med stavmikseren og har blomkålen i til slutt. Det går også an å mose litt av blomkålen for å få fyldig suppe.
   Det skal vel ikke være fløte i løksuppe men jeg bruker det innimellom for å få fylde og fett, sånn at den metter bedre. Det blir også en litt mild smak da som husets minste barn liker godt.

   Svar
 2. Tilbaketråkk: En ukemeny – ketolysekuren | Synsegulla

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s